Снимка: IStock

През зимата хидратацията е онова, към което се стремим, за да имаме хубава кожа. Студът, вятърът и промяната в температурите неминуемо я изсушават, което налага по-специфична грижа и използването на козметика, предназначена за конкретния сезон. Освен нея, много хора разчитат на натуралните средства, като маслото от жожоба е едно от тях. Предпочитано от индианците, то намира широко приложение в козметиката през последните години. Студено пресовано, овлажнява и придава мекота, като се нарежда по популярност след кокосовото и аргановото.

В миналото индианските племена в Северна Америка са приготвяли паста от ядките на растението жожоба. Тя била доста мазна и освен при рани, я нанасяли върху кожата на лицето за разкрасяване. Днес натуралното масло, добито от плодовете на дървото, бива определяно като „течно злато“.

Какви са основните ползи на маслото от жожоба за кожата?
То е богато на витамини А, Е и D, плюс антиоксиданти, мастни киселини и колаген. Всички те имат овлажняващи, антистареещи и слънцезащитни свойства. Освен това натуралният продукт от ядките на жожоба е със силно антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие.


В сравнение с другите масла, това от жожоба има съвсем различен молекулярен състав, който се доближава значително до този на естествения себум на кожата. По този начин спомага за балансиране на производството на натурални масла в клетките. А като носител на активните съставки като ретинол или салицилова киселина, не само хидратира, а и помага при кожни проблеми.

Кои са най-честите приложения на маслото от жожоба в рутинната грижа за красота?

1. За премахване на грим

Може да си купите масло от жожоба, с което да отстранявате грима си в края на деня. Трябва да натопите памучен тампон в него и да обтриете внимателно лицето. Ще се учудите, че то може да отстрани дори водоустойчива спирала. Освен че премахва замърсяванията, то хидратира и омекотява кожата през нощта. в

Вижте още за какво е полезно да се ползва масло от жожоба в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase