Снимка: IStock

Бърнаут. Вероятно вече сте добре запознати с думата, особено благодарение на това как се разви 2020 година.Като цяло се използва във връзка с това как работата на човека влияе върху цялостното му благосъстояние. Това обаче не е термин, който е запазен само за офис пространството, защото е напълно възможно да изпитате и бърнаут на кожата. Случва се, когато тя се чувства претоварена или изтощена. Между бърнаута на кожата и този на тялото обаче има няколко забележими разлики.

За да научим повече за това какво представлява бърнаута на кожата, защо го изпитваме и как да го лекуваме, InStyle се обърна към няколко експерти – Джона Варгас и д-р Кавери Кархаде.

Какво е кожен бърнаут?

Кожният бърнаут се появява, когато кожата е прекалено чувствителна, суха или изтощена. Според д-р Кархаде, най-уязвимо е лицето, защото кожата там е много тънка и деликатна. „Това означава, че може да изпитате много стресови фактори, включително от околната среда, UV лъчите и замърсяването“, казва Кавери пред InStyle. Агресивните процедури и неправилната грижа за кожата също могат да причинят неприятни ефекти.

Как изглежда кожният бърнаут?

Джона Варгас посочва редица симптоми за това състояние. „Може просто кожата да е зачервена, раздразнена или да реагира негативно на всяко докосване“, казва тя. Д-р Кархаде пък добавя, че кожният бърнаут може да бъде причинен и от определена комбинация от продукти. Според нея, прекомерната употреба на ретиноиди, алфа- и бета-хидрокси киселини и други мощни локални продукти може да доведе до сухота, дразнене и зачервяване.

От какво се причинява кожният бърнаут, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase