Снимка: Istock

Една от най-често консумираните подправки е чесънът. В сезона на грипа и настинките, той почти всеки ден е част от менюто ни. Чесънът има редица ползи за здравето, сред които – спомага за контрола на високото кръвно налягане и холестерола, облекчава болките в ставите, прави костите по-здрави, намалява риска от сърдечни болести и други. Ароматната подправка ни осигурява калий, желязо, магнезий, селен, витамини от група В, витамин С. Ето защо винаги му се доверяваме, когато страдаме от настинки или грип. Вижте 4 начина, по които може да го ползвате за бързо възстановяване.

Чесново масло с билки

Ще ви бъдат необходими:

  • 1 пакет масло;
  • 3-4 стрити скилидки чесън;
  • около 1/2 ч. л. наситнени пресни копър, мащерка, риган.

Маслото трябва да е меко, за да може да се свърже с останалите съставки. Чудесно е върху препечена филийка, добавено към ястия.

Чесново олио за масаж

То също може да се консумира, но как да го ползвате за облекчаване на кашлица, болки в ушите?
Към 100 мл зехтин, добавете една глава стрити скилидки чесън. Съставките се комбинират в буркан. Оставете да престои няколко часа. Ако само ще го консумирате, няма нужда да го прецеждате. Ако ще се прилага върху кожа, в ушния канал, е важно много добре да се мине през марля, за да няма частици чесън.

За облекчаване на кашлицата, масажирайте гърдите и гърба. Леко затоплено, чесновото олио може да се ползва и за ушни болки – 1-2 капки от него се капват в ушния канал. Маслото трябва да е приятно, леко топло, не горещо.

Повечe по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase