Снимка: Pixabay

Известно е, че нарът произхожда от Иран и е наричан „райски плод“. Тези сочни, рубиненочервени семена в много култури се считат за символ на просперитет и плодородие. Спекулира се дори, че в Райската градина са растели нарове, а не ябълки.

Освен уникалния си тръпчив вкус, този плод има повече предимства, отколкото си представяте. Проучванията показват, че той помага за насърчаване на здравето на сърцето чрез увеличаване притока на кръв и понижаване на кръвното налягане.

Силата на нара се крие в неговата антиоксидантна активност. Той е богат източник на три вида антиоксиданти – танин, антоцианин и елагова киселина. Те са известни със своите противовъзпалителни, противоракови и противостареещи свойства. Плодът също така помага за възстановяване и подмладяване на кожата ви по много начини.

Ето как нарът помага за по-красива кожа

Мощен антиоксидант

Подхранването на кожата е от съществено значение за справяне с една от най-големите причини за стареене – увреждането от свободните радикали. Нарът с право е известен като суперхрана заради високото си съдържание на антиоксиданти. Според проучване от 2008 година, сокът от нар има повече антиоксиданти от сока от акай и сока от боровинки.

Клетъчна регенерация

Нарът не само е противовъзпалително средство с високо съдържание на незаменими мастни киселини, но също така е доказано, че той стимулира кератиноцитите, които помагат за клетъчната регенерация.

Дермата – външният слой на кожата, се състои от колаген и еластични влакна. Бръчките възникват там, тъй като с напредване на възрастта двете съставки се разграждат. Витамин С е неразделна част от процеса за образуване на колаген, което позволява на протеините да станат по-силни. Само един нар съдържа около 48% от дневната ви необходимост от витамин С. Това го прави задължителен плод против стареенето на кожата.

Хидратация и ексфолиране

Сокът от нар е изключително полезен за кожата. Неговата молекулярна структура му помага да проникне по-дълбоко, за да осигури хидратация на всички клетки. Сокът от нар помага за възстановяване на сухата кожа. Той е чудесен източник на витамин С, за който е известно, че намалява грапавостта. Натрошените семена от нар също са идеални за ексфолиране.

Бори акнето, вижте  още в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase