Снимка: Pixabay

В края на лятото и началото на есента, смокините са плодове, които берем често от градината в двора или с удоволствие си купуваме от пазарите. Вкусни и засищащи, те са с висока концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти, които насърчават редица процеси в организма. Освен под формата на сладко, те се сушат или похапват пресни, защото не са от най-трайните.

Според информация на Helathline, в една малка смокиня (около 40 грама), има 30 калории; 8 г въглехидрати; 1 г фибри; както и естествени захари, които я правят идеален избор за нискокалорична закуска, стига да не прекаляваме с количеството. Плодът е с високо съдържание на мед – жизненоважен минерал, който играе важна роля за метаболизма и производство на енергия, както и образуването на кръвни клетки, съединителни тъкани и невротрансмитери. В него има и доста витамин В6, необходим за разграждане на протеините и доставяне на енергия за мозъка.

Кои са най-големите ползи от консумацията на смокини?

1. Балансиране на теглото

Смокините са добър източник на фибри. Според изследвания, цитирани от Food.ndtv, те имат положително действие при борбата с излишните килограми и нормализиране на теглото.

Фибрите трябва да бъдат съставна част от всяка диета. Чрез смокините може да си ги набавим и подобрим работата на храносмилателната система. Те държат човек сит за по-дълго и са верен съюзник при спазване на режим за отслабване.

Тъй като в сушените смокини има повече захар и калории, похапването на пресни по време на сезона им, е препоръчително.

Вижте още за смокините в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase