Снимка: istock

Витамин D е наричан „слънчевият витамин“, защото се синтезира най-добре чрез слънчевата светлина. Тя е основният фактор в образуването му в тялото. Той може да се набави и от някои храни, като риба, яйца, миди и стриди, морски дарове.

Една от основните функции на витамин D е насърчаването на усвояването на калция от храната, което заздравява костите и ги прави нечупливи. Витамин D обаче има и редица други не по-малко важни за здравето на организма функции, заради които не бива да бъде подценяван. Кои са те?
 
Витамин D укрепва мускулите
 
Заедно с подпомагането на костната система витамин D допринася и за заздравяване и укрепване на мускулатурата. Липсата му може да увеличи риска от слабост в мускулите, което пък от своя страна не само пречи на нормалната работа и движение на тялото, но и застрашава сигурността на костите. Мускулите са важен компонент от скелетната система. Ако те са в здраво и стабилно състояние, успяват да държат костите и ставите в добра форма.
 
Витамин D поддържа имунната система и се бори с възпаленията
 
Витамин D играе важна роля в поддържането на доброто състояние на имунната система. Той допринася в борбата с вирусите, бактериите и патогените, причиняващи инфекции и заболявания. Този важен витамин е полезен и в потушаването на локалните възпаления в тялото, за които често не подозираме, но които причиняват някои по-нататъшни здравословни проблеми.
 
Витамин D укрепва здравето на устната кухина
 
Тъй като витамин D участва пряко в усвояването на калция в кръвта, той играе съществена роля и за зъбите. Оптималните нива на витамин D в тялото допринасят за цялостно добро здраве на устната кухина и намаляване риска от кариес и заболявания на венците.

Всички ползи за здравето от витамин D вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase