Снимка: IStock

Често се притесняваме за внезапно или по-продължително избиване на пъпки по лицето. В повечето случаи си мислим, че е заради по-мазна храна или хормоните, но всъщност може да става дума за нещо много по-сериозно. Дали имаме здравословен проблем или просто ни трябва детокс, това може да ни каже така наречената карта на лицето, според която всяка зона отговаря за определен орган от тялото.

Много дрематолози използват въпросната карта, за да диагностицират различни състояния на кожата, но най-широко тя се използва от китайците, които са специалисти по зоните.

Какво показват пъпките по лицето?

Зони 1 и 3 (челото) - храносмилателна система

Пигментните петна и пъпките по челото са сигнал, че претоварвате храносмилателната си система. За да ги намалите, трябва да понижите количеството на мазнини, които приемате.

За да подобрите работата на храносмилателната система, най-добре да започнете с детоксикация. А зеленият чай и храни, богати на антиоксиданти, са идеалното средство за това. Също така, за да се изчистите по-лесно, пийте повече вода.

Зона 2 (слепоочието) - черен дроб
Приемът на алкохол и млечни продукти са основните причинители на петна и неприятни пъпки в тази част на лицето. Те може да се дължат и на хранителни алергии.

Добре е да се консултирате с лекар, защото може да имате непоносимост към млечни храни.

Зони 4, 6, 8 и 10 (областта около очите и ушите) - бъбреци
Повечето хора рядко получават акне в тези области, но тъмните кръгове под очите, например, са знак, че бъбреците се нуждаят от повече течности.

На ден трябва да пиете поне литър и половина вода. Ако имате неприятните кръгове под очите, то вие сте дехиратирани и трябва да избягвате кафето, както и солените храни за известно време.

Зона 7 (върхът на носа) - сърце
Носът е пълен с пори, които лесно се запушват. Освен от мръсотията, пъпките по носа са в следствие на повече грим, но и на повишено количество мазнини в режима на хранене.

А лошият холестерол и приемът на прекалено много мазнини са враг номер едно на сърцето. Ако искате да се почувствате по-добре и се избавите от акнето, яжте повече храни, богати на омега-3 мастни киселини като риба, явокадо, ядки и други.

Зони 5 и 9 (бузки, скули) - дихателна система
Ако сте пушач, може да откриете, че сте по-податливи на пъпки в областта на вашите бузи. Като цяло това е област, която по-скоро е чиста, но с увеличаване на замърсяването в околната среда, това може да се промени.

Когато намалите цигарите или ги спрете, ще усетите промяна в тена на лицето и скулите ви ще бъдат по-чисти от към пъпки.  

А какво показва зона 11 и 13 (лявата и дясна част на брадичката)  и още за лицето, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

..кръгове под очите, то вие сте дехиратирани..Моля?Когато сте неуки и правопис, словоред, синтаксис и.т.н. са непознати думи за Вас не пишете!Пишман журналисти - ако ме разбирате?

4

Анонимен

преди 1 година

Ако имате пъпки, значи не ви фъргат достатъчно паядижина полицедо/фостата. Между другото имаше проучвания, според които спермата е полезна и когато се гълта, и когато се полага върху кожата. Даже не се бъзикам.Така че при пъпки търсете квалифицирана помощ.

3

Анонимен

преди 1 година

Твърде слабо с коментарите. А влязах тук само заради тях. Статията не съм я чел и няма да я чета. Не е нбаписана да се чете. Тази статия е написана така, че да се чете само заглавието и коментарите.