Снимка: Pixabay

Костенският водопад в Рила е идеална дестинация за уикенда. Най-лесно до него се стига с кола. Величественият водопад е разположен на р. Чавча в центъра на Вили Костенец, на 3 км. южно от село Костенец. Той е обявен за природна забележителност от 1974 г. и е най-голямата туристическа атракция в община Костенец. Водният пад има височина от 12 метра. 

Защо да го посетите?
 
Ако отидете сега, може да имате късмета все още да го видите по-пълноводен.  Най – голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. Сега е началото на лятото, така че има шанс все още водата да не е намаляла толкова.
 
Причудливите скални форми и водата ще впечатлят всички планинари, а в непосредствена близост до водапада има и топли минерални извори.Част от обекта са и естествените пещери и скални образувания, пишат от kostenets-tourism.com. По скалите около водопада може да видите много видове растения, които са защитен вид.
 
Най-хубавото е, че тази туристическа атракция е обозначена - по пътя има много табели с насоки и няма опасност да се загубите. В близост до водапада има паркинг, както и заведения за хапване и пиене, така че ще може да си починете добре, ако сте пътували по-дълго.
 
Още за водопада и снимки - вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase