Снимка: БГНЕС

Екатерина II, известна още като Екатерина II Велика, е императрица и самодържица на Русия от 1762 г. до смъртта си през 1796 г. Позната е като жената, която най-дълго е управлявала Русия. Тя е дъщеря на принцесата на Шлезвиг-Холщайн-Готорп и княза на Анхалт-Цербст, и идва на власт в резултат на дворцов преврат, който сваля от престола нейния не толкова известен съпруг - Петър III (който е и неин братовчед).

Епохата на управление на Екатерина Велика се свързва с максималното поробителство на селяните и увеличаването на привилегиите на благородническото съсловие. Тогава границите на Руската империя са значително разширени на запад, а в културно отношение Русия се превръща в една от водещите европейски сили. Императрицата е любител на литературата.
 
Eкатерина е била една от най-поддържаните и красиви дами в епохата, в която е живяла. Говори се, че тя въвела в двора високите токове на дамските обувки и много обичала купоните. Ето някои любопитни факти за нея, според "ArtDay" и "HistoryHit".
 
1. Най-големият ѝ син може да е незаконен
 
Бракът между Екатерина Велика и Петър III бил пълен с проблеми от самото начало. Те трябвало веднага да си имат наследници, но 8 години императрицата не заченала. Някои историци смятат, че Петър не е бил способен да консумира брака си, други мислят, че е страдал от безплодие. Екатерина и Петър били нещастни, и двамата имат извънбрачни афери. Тя си намерила любовник, който бил руски офицер - Сергей Салтиков. Екатерина родила син, Пол, през 1754 г. и имало слухове, че бащата е Сергей. Не е доказано кой е бащата.
 
2. Била вярна на любовниците си
 
Екатерина Велика не била вярна на съпруга си, но била изключително лоялна към любовниците си, дори след като приключва връзката си с тях. Тя винаги се разделяла приятелски с тях и ги награждавала - давала им титли, земи, дворци, дори служители. Говори се, че дала на свой любовник над 1000 слуги.
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase