Снимка: БГНЕС

Мъж във Франция по погрешка се е катапултирал от изтребител, докато е летял на 400 метра височина, сочат данните от разследването на инцидента, пише британското издание The Guardian, цитирано от „Фокус“.

Още по темата

Мъжът, който нямал опит като пилот и получил възможност да се повози на изтребителя като подарък, се уплашил по време на полета, изправил се от седалката си и без да иска дръпнал ръчката за катапултиране, след което изхвърчал от самолета.

Разследващите открили множество нарушения, които довели до инцидента, включително игнорирането на медицински предупреждения за това, че мъжът не трябва да лети с такъв самолет. При това той не бил правилно пристегнат към седалката.

Мъжът получил възможност да се повози на двуместния изтребител Dassault Rafale B като подарък от колегите му и той смятал, че не може да им откаже, въпреки че нямал желание да лети. Малко преди да влезе в самолета сърцето му биело със 120 до 145 удара в минута.

Докладът за инцидента, информация за който била публикувана на 6 април, сочи че мъжът се катапултирал само секунди след като изтребителят излетял от базата Сент Дизер. Той успял да отвори парашута си и се приземил леко, без да се нарани сериозно, макар че все пак бил отведен в болница. Пилотът на изтребителя успял да приземи самолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase