Снимка: Pixabay

Въртенето в леглото нощем може да е много изнервящо, особено когато трябва да ставате рано. На всеки му се е случвало да не може да заспи - от вълнение, от притеснение, от прекаляване с кафето и енергийните напитки през деня, от жегата (когато е лято) и т.н.

Но ако често ви се случва да заспивате трудно и бавно, без да има конкретна причина, може би трябва да промените някои свои навици. Ето и кои са те.

1. Изкъпете се към 20:30 часа
 
Опитайте да легнете рано, ако ще ставате рано - към 22 ч. - 22:30 ч. Проучване установява, че да си вземете топъл душ 90 минути преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо и сънят ви да стане по-дълъг с 15 минути. Горещата вода разширява вашите кръвоносните съдове и така подпомага свойството на кожата да изпуска излишната топлина. В резултат телесната температура спада, което значи, че заспивате по-лесно.

2. Зарежете телофона
 
Много хора имат навика да четат статии и да разглеждат социалните мрежи в леглото, преди да заспят. Но телефоните и таблетите излъчват синя светлина, която сваля нивата на хормона мелатонин - той регулира сънния цикъл. Изключете електронните устройства 90 минути преди заспиване, за да имате по-добър сън.
 
3. Спете на хладно
 
През зимата температурите са ниски и навън е студено, затова всички пускаме парно, климатици и печки вкъщи. Но те не трябва да са на максимална степен и в стаята, в която спите да става прекалено топла, особено като имате предвид, че ще се завиете с дебела завивка. Топлинните уреди изсушават лигавиците и така вие ожаднявате по-често вечер и нощем. Трябва в стаята да е максимум 18 градуса по Целзий, за да заспите бързо.
 
Останалите 3 вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase