Снимка: istock

Дъската за рязане е най-употребяваното домакинско пособие в кухнята. Съответно, тя е и най-уязвима откъм замърсяване, захабяване и създаване на основа за развитие на бактерии. За да запазите кухнята си чиста и да направите средата в нея здравословна, разберете как най-лесно и ефективно да почиствате дървените си дъски за рязане.

Преди всичко не я мийте в съдомиялна машина

Миялната машина може да ви се струва най-сигурният и удобен начин да почистите всичко, както и дъските за рязане, но това не е така. В съдомиялната се върти една и съща вода, която ще пренесе бактериите от цепнатините в дървената дъска по другите съдове. Съществува риск от така наречените семейни или фамилни инфекции, възникващи при консумация на замърсени продукти или ползване на замърсени прибори.

За да предпазите любимите си от това, винаги мийте дървените дъски на ръка.

С препарат за съдове и четка

Важно е да миете дъската обилно с препарат за съдове на ръка, но да използвате четка, а не гъба за чинии. Четката прониква в процепите на дървото, където се събират бактерии и гниещи микроорганизми. По този начин ще почистите в дълбочина и ще сте сигурни, че здравето ви е защитено. Също така важно е да оставяте дъските винаги да изсъхват максимално добре. Влагата поддържа микроорганизмите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

17

Гост

преди 1 година

Пластмасови дъски се ползват в кухните по заведенията и е нужно да се сменят с нови на определен период от време. Дървените могат да се шлайфат и да се използват по-дълго време. Каквото и да е дървото то се наранява от различните ножове,които ползва човек.

16

komitataе в политика

преди 1 година

за информация аз ги мия на автомивката

15

Анонимен

преди 1 година

Който не вярва, да види инструктажа по дъските, да не се мият, а да са забърсват с кърпа. Странно но факт. Аз ги мия винаги.