Снимка: istock

Дъската за рязане е най-употребяваното домакинско пособие в кухнята. Съответно, тя е и най-уязвима откъм замърсяване, захабяване и създаване на основа за развитие на бактерии. За да запазите кухнята си чиста и да направите средата в нея здравословна, разберете как най-лесно и ефективно да почиствате дървените си дъски за рязане.

Преди всичко не я мийте в съдомиялна машина

Миялната машина може да ви се струва най-сигурният и удобен начин да почистите всичко, както и дъските за рязане, но това не е така. В съдомиялната се върти една и съща вода, която ще пренесе бактериите от цепнатините в дървената дъска по другите съдове. Съществува риск от така наречените семейни или фамилни инфекции, възникващи при консумация на замърсени продукти или ползване на замърсени прибори.

За да предпазите любимите си от това, винаги мийте дървените дъски на ръка.

С препарат за съдове и четка

Важно е да миете дъската обилно с препарат за съдове на ръка, но да използвате четка, а не гъба за чинии. Четката прониква в процепите на дървото, където се събират бактерии и гниещи микроорганизми. По този начин ще почистите в дълбочина и ще сте сигурни, че здравето ви е защитено. Също така важно е да оставяте дъските винаги да изсъхват максимално добре. Влагата поддържа микроорганизмите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase