Снимка: Pixabay

В Града на Давид, т.е. в стария град в Йерусалим, археолози се натъкнаха на древна улица, по която поклонници са се придвижвали към Храмовия хълм, съобщи Физ.орг.

Още по темата

Специалистите заключиха, че улицата е била построена по нареждане на Пилат Понтийски. По време на разкопките бил открит 220-метров участък от улицата, която свързвала Силоамското езеро с Храмовия хълм. Археолозите попаднали също на 100 монети, които датират от периода 17-31 г. Те свидетелстват, че улицата е била построена по времето на Пилат Понтийски, прокуратора на римската провинция Юдея през периода 26 - 36 г. при управлението на император Тиберий, пише БТА.

Противоречията в Израел: Трябва да сме светлина, а държим меч!

Улицата първоначално е била открита още през 1894 г. Била е дълга 600 метра, широка 8 метра и е била построена от плочи от варовик. Смята се, че за целта са били използави 10 хиляди тона скали.

Според Библията, в Силоам сляп по рождение човек е бил излекуван от Исус Христос. Учените са на мнение, че улицата, свързваща две важни за юдеите и християните светини, е била използвана от поклонници. Освен това Пилат Понтийски може да е наредил да се построи улицата, за да се намалят вълненията сред жителите на Ерусалим, да се подчертае връзката на града с Римската империя и да увековечи името си чрез големи строителни работи.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 години

Доста готина новина, аз обичам археологията.

3

Off

преди 3 години

"Пилат понтийски МОЖЕ да е наредил" :)

2

шматка

преди 3 години

Сега ако намерите и стъпка от Исус шапка ви свалям.