Снимка: Pixabay

Преди 470 милиона години настъпил ледников период на Земята след разпадането на астероид, довело до формиране на гигантски облак прах, който блокирал слънчевите лъчи, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от ДПА. Сега учени се стремят да предизвикат сходно събитие, за да се охлади нашата планета, предава БТА.

Още по темата

Климатичните промени причинени от промяна в орбитите на Земята?

Специалисти от университета в Лунд, Швеция, и музея "Фийлд" в Чикаго заключиха, че неочакваното им откритие може да се използва в борбата с глобалното затопляне, ако човечеството не успее да намали емисиите въглероден диоксид. "Получените резултати за пръв път показват, че навремето подобен прах е охладил значително Земята", заяви ръководителят на изследването Биргер Шмиц.

От повече от десетилетие учени обсъждат различни изкуствени методи за охлаждане на нашата планета, ако се стигне до голяма климатична катастрофа. Сега се обмисля възможността големи колкото изкуствени спътници астероиди да бъдат "поставени" в околоземна орбита, за да отделят непрестанно фин прах и отчасти да блокират слънчевите лъчи. "Това е като да застанеш в центъра на помещение и да нанесеш удар върху пълна с прах торбичка на прахосмукачка, но в по-големи мащаби", поясни Шмиц.

През последните 25 години бяха представени различни хипотези какво е предизвикало ледниковия период. Новото изследване показва, че преди 470 милиона години 150-километров астероид между Юпитер и Марс се е разпаднал и прах се е разпространил в Слънчевата система, като облак прах частично спрял достигането на слънчева светлина до Земята.

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 1 година

Взривете го над Анкара, за да отървете света от един нацист и злодей

53

Victimized

преди 2 години

Тази истерия взе да идва малко в повече. След като спрем шалтера на целия свят, без богоизбрания елит естествено, нищо няма да стане различно, климата ще си се променя както винаги през 4-те милиарда години съществуване, ако изригне вулкана в Йелолстоун всичко отива по дяволите, тогава какви мерки ще предложат учените? Нещата граничат с лудост вече.

52

Учен

преди 2 години

Коментарите под статията - тържеството на простащината.