Снимка: istock

Въпреки че много добре знаем, че трябва да спим по 8 часа на нощ, малцина от нас го правят с ясното съзнание, че не е полезно за здравето. Огромен процент от хората по света страдат от недоспиване. Разбираемо е да не искаме да пропуснем моментите със семейството, любим филм късно вечер. Опитваме се да балансираме между кариерата, семейството, децата, приятелите и близките, но 24 часа не стигат за всичко. А организмът си иска своето.

Без достатъчно сън тялото не може да изпълни някои свои жизненоважни функции. При хроничен недостиг на сън рискът от поява на някои опасни заболявания нараства. Кои са те?

Деменция

Сънят е критично необходим на мозъка, за да може той да извърши всички функции, предназначени за през нощта, когато тялото е в покой. Когато това не се случи и мозъкът не получи достатъчно сън, концентрацията на бета-амилоиди – специални протеини, се повишава значително. Това е една от предпоставките за поява на болестта на Алцхаймер впоследствие.

Рак на дебелото черво

Това може и да ви прозвучи шокиращо, но безсънието е рисков фактор и за поява на рак на дебелото черво. Проучване от 2011 година, публикувано в списание Cancer показва, че хората, които спят по-малко от 6 часа имат до 50% по-висок риск от рак на дебелото черво.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase