В продължение на седмици наред 19-годишната Даниела Люквенко се е трудила в една ферма за ягоди край Хановер. Украинската сезонна работничка е в Германия, за да изкара пари през лятото. Тя обаче се чувства измамена.

"В договора ми пише, че ще работя по 6 часа на ден и ще получавам по 9.19 евро на час, а в крайна сметка ни плащаха на килограм", разказва тя пред DW.

Студентката споделя, че в някои случаи тя и останалите сезонни работници са били по 14 часа на полето, събота и неделя също. А заплащането им е според килограмите - по 60 цента.

Ако всичко това е така, то германските закони не са спазени, защото минималната ставка от 9.19 евро на час важи дори и за сезонните работници.

Пеер Зандер е от фермата, в която Даниела е работила. Той обяснява, че на постоянен договор са заети поляци и румънци, а лятото към тях се прибавят и 250 сезонни работници от Украйна.

"Плащаме им поне по минималната тарифа. Видовете труд са различни. При един вид труд се заплаща нас час, при други се оценява и качеството на извършената работа", споделя Пеер.

Украинците плащат по 6 евро на нощувка. В местата, които техният работодател е подготвил, има кухни, безплатен интернет. Пред камерата те изглеждат доволни и рядко се оплакват.

Външни хора обаче рядко могат да проверят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase