Кое е истинското бебе? Живият Джейс е отляво, вдясно е неговата кукла. Снимка: Instagram

С идването на XXI век, технологичния напредък и ерата на социалните мрежи, някои нови професии се оказаха изключително доходоносни. Една от тях са професионалните YouTube влогъри.

Дали документират семейния си живот, дали правят уроци за грим, или показват как играят видео игри, някои от тях печелят хиляди долари месечно. С последователите идва и алчността.

Това важи с пълна сила за семейство Ингам, които имат 1,2 млн. последователи, които следят техните влогове, в които родителите Крис и Сара проследяват живота на 4-те си деца.

Малкият Джейс е роден на 27 март и едва на 10 дни той вече има свой собствен Instagram акаунт. Семейстовто се допълва от сестрите Изабел, на 13 г., 9-годишната Есме и 7-годишната Айла.

Раждането на Джейс е проследено в детайли и видеото е публикувано в канала на двойката с грабващото заглавие "Емоционално раждане".

На 19 юли Сара и Крис изненадват двете си по-малки дъщери с новината, че са създали изключително правдоподобна кукла, пълно подобие на Джейс. Куклата е създадена от дизайнера Мери Шортъл и семейство Ингам пуска играчката за продан.

Така всеки можел да гушка "свой собствен" Джейс - срещу $340, само за куклата. Само че има и допълнителни играчки, с които сметката може да набъбне до $418.

Компанията, която произвежда куклата, обяснява в сайта си, че играчката е създадена по подобие на 2-седмичния Джейс и е в ограничено количество. Само 250 бройки ще бъдат произведени и пуснати на пазара.

"Реалистичните и очарователни черти ще ви позволят да си имате свой собствен малък Джейс", пише компанията.

За суперфеновете, които биха си взели този странен мърчандайз, компанията има и още изненади. Те могат да присъстват, разбира се заедно с куклата, на чаените бебешки партита, на които могат да се срещнат с оригиналното семейство Ингам.

Пред Buzzfeed Крис Ингам обяснява, че семейството има "невероятна" връзка с Мери Шортъл и техните дъщери много харесват куклите. Той казва, че идеята му хрумнала по време на среща с компанията.

Според него обаче куклата Джейс не е реплика на техния син и не е специално създадена да прилича на него, а е обикновена реалистична играчка, която просто носи съответното име.

Не прекалено дълго след като Крис и Сара обявяват, че пускат за продажба куклата Джейс, в Twitter мнозина почват да си задават въпроса какви са техните подбуди.

От една страна стои притеснението - кой точно би си купил подобна играчка? Други посочват, че за Джейс ще бъде доста странно, когато порасне и осъзнае, че родителите му са продавали играчка, която да напомня на чужди хора за самия него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase