Снимка: istock

Понякога са по-скъпи и от роднините и семейството, защото за разлика от тях, приятелите можем да си ги изберем. С тях ни свързват интереси, хобита, сходно мислене, общи цели в живота, които са ни обединили. Причините да се радваме, че ги имаме, са много. Приятелският ни кръг ни помага в много отношения, както емоционални, така и физически. Кои са най-важните ползи от това да имаме добри приятели?

Приятелите намаляват стреса

Когато се чувстваме близки с някого, нивата на прогестерон, хормонът, който помага за намаляване на стреса и безпокойството, се повишава. Това показва изследване на Университета в Мичиган. Социалните връзки са ни необходими на физическо ниво, не само на емоционално, защото хормоналните изменения в положителен план, които привързаността към приятел предизвиква, подобряват здравословното състояние, намаляват депресията, наднорменото тегло, предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Приятелите подобряват паметта

До този извод достигат учени от Американския Северозападен Университет. Те изследвали хора над 80-годишна възраст и установили, че онези с по-добра памет имат и по-добри социални връзки.

Приятелите помагат да живеем по-дълго

Науката потвърждава нуждата и ползите от това да имаш приятели и тук. Учени от Университета Джордж Мейсън установяват, че жени между 50 и 79-годишна възраст, които имат стабилни приятелства в зряла възраст, живеят по-дълго от онези, които не поддържат активни приятелства. Изследването е проведено върху цели 90 хиляди жени, което е доста солидна представителна извадка.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase