Снимка: Pexels

Много преди да разберете какъв здравословен проблем имате, тялото вече започва да ви дава някакви сигнали. Например, кожата ви става по-суха и раздразнена, косата ви - по-рядка и загубва блясъка си, ноктите ви се чупят по-лесно и т.н. Ноктите са свързани с много здравни проблеми, затова не ги подценявайте. Ето и какво издават те.

1. Сухи, разслоени нокти
 
Установено е, че един от пет възрастни има сухи, тънки, разслоени и чупливи нокти. Това традиционно се дължи на приема на вода. Нокътната плоча трябва да съдържа 18% вода, когато това количество падне на под 16% - ноктите започват да стават сухи и да се чупят много лесно. Това е още една причина да пиете 2 литра вода на ден. Липсата на цинк също може да доведе до лошо състояние на ноктите. Ако е така, хапвайте говеждо месо, тиквено семе, леща.
 
2. Меки нокти
 
Ако ноктите ви са меки, много лесно се извиват и прегъват, вероятно ви липсва протеин. Той прави ноктите по-здрави и твърди. Уверете се, че ястията, които хапвате през деня съдържат протеин. Хубаво е и да поемате достатъчно продукти, които съдържат витамин А и витамин D. За витамин D - яжте риба 3 пъти седмично и прекарвайте повече време на слънце, а за витамин А - заложете на зелени и оранжеви зеленчуци - моркови, спанак, сладки картофи и др.

Останалите проблеми с ноктите и какви здравословни състояния издават те - четете в Teenproblem.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase