Снимка: Istock

Притежавате страхотни организационни умения. Можете да правите няколко неща едновременно и то успешно. Отдадени сте на работата си, но защо, по дяволите, не ви повишават! Чудите се как така шефът ви не забелязва старанието и уменията ви. Може би допускате някои грешки, които пречат на това да бъдете подобаващо оценени и повишени.

Престаравате се в работата, работите в извън работно време

Много хора погрешно влагат усилията си, мислейки, че количество и качество са едно и също нещо. Ако идвате на работа преди работното време и оставате след него, а на всичкото отгоре работите и от вкъщи, вероятно в собствените си очи изглеждате като суперпрофесионалист, който е отдаден на работата си на 100%.

Е, грешно си мислите. Освен че този подход към работата води до бърнаут и непродуктивност, той се смята от шефове и колеги за натегачество, от една страна, и за неспособност за справяне със задачите, от друга. Стоенето в извънработно време говори именно за това, че вероятно не ви стига времето, за да довършите всички възложени ангажименти и да спазите крайните срокове.

Не разгласявате достатъчно силно постиженията си

Ако сте прекалено скромни, работите си тихомълком и чакате някой да забележи успехите ви и да ви повиши, може да си почакате още. В един идеален свят нещата вероятно се случват точно така, но в реалността обикновено се налага човек да се похвали малко по-явно, когато постигне някакъв резултат или успех. Не чакайте другите да забележат старанието ви, а напомняйте за постиженията си без да ги натяквате.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

5

Виц

преди 1 седмица

Шеф се жалва: - Петров ми поиска повишение. Не може така. Ами ако и другите поискат същото?! Уволних го за назидание на останалите работници. Петров се обърна към свой приятел, компютърен специалист. Сега, като си напиша името в гугъл и на първо място в търсачката излиза, че съм зад-ник и сега не мога да си намеря работници...

4

ГолямаГрешка

преди 1 седмица

Основни грешки на ръботодателите е освобождаване на служители от средно и високо ниво без изплащане на дължимите обезщетения. Като резултат могат да очакват прекалено чести данъчни проверки, изненадващи сривове на компютърните системи и в крайна сметка среща с ЧСИ.

3

ШибиРиби

преди 1 седмица

Ако дадете на шефа задна прашка преди да ви е повишил ще чакате докато дойде другия шеф