Снимка: Pixabay

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Прекомерната употреба на плодов сок, дори и когато той е 100 процента натурален, може да повиши риска ни да умрем преди да достигнем старини с 24 процента.

За сравнение, от газирани напитки същият фатален процент е само 11 на сто.

Авторите на изследването от американските университети "Емъри" и "Корнел" ни успокояват, че не ни грози риск, ако консумираме по една чаша сок дневно от 150 милилитра. Но ако прекаляваме с тези напитки, излагаме на опасност нашето здраве.

Американските учени проследили данните на 13 440 души. Те трябвало да опишат колко плодови сокове и подсладени газирани напитки консумират дневно. В период от 6 години били констатирани 1000 смъртни случая поради различни причини и 168 починали от сърдечносъдови заболявания.

От получените данни се оказало, че хората с най-голяма консумация били с 11 процента повишен риск от ранна смърт за всеки допълнителни 350 грама консумация на подсладени газирани напитки. И с 24 процентов риск за всеки допълнителни 350 грама консумирани плодови сокове.

С изследването си учените предупреждават, че високата консумация на захар, дори и при натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве.

"Стопроцентовите плодови сокове и подсладените газирани напитки имат много общи неща - в тях преобладава захарта и водата", твърди един от авторите на изследването д-р Гюнтер Кюнле.
 

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 27

Всичко е в мярката. т.нар фреш може да е естествен и вкусен, но наистина е само захар. Нищо, че е от плодове. При смачкването не остават ниакакви полезни нутриенти, а за фибри съвсем

29

Анонимен

преди 1 месец

Ааааа кой си пие сок,да си гледа........соковете. Аз си кьркам бира,сега идва и сезоно на Мастиката . Зима Ракия и вино црьвено. Са класиката е двойна порция цаца+ картофки и три бири,оркестьро да свири,и барам жената по баджако под масата,вечер в спалнята ,игра под завивките и това е. А па тия нека си пият сокове, да не ядат месо........ааааа ела да видите фризеро месо и кайма има да се изгубиш,па и се намират и суджуци тук-таме за по-специални гости.

28

Анонимен

преди 1 месец

Обаче за ракията нищо не се казва.