Снимка: Pexels

17 май е Международен ден на застрашените животински видове. Затова от "Female First" правят класация на някои от животните, които са застрашени от изчезване, а много хора не подозират за това. Ето и кои са те.


1. Гепард
 
Това е най-бързото сухоземно животно. Гепардът е сред най-интересните представители на семейство "Котки". Живее основно в Източна и Югозападна Африка. Сериозно заплашен е от загуба на местообитание заради заселването на хора - гепардите имат нужда от по-големи пространства за обитаване. Те все по-трудно намират плячка.
 
2. Шимпанзе
 
Тези сладки маймуни обитават саваните и тропическите гори. Те се смятат за най-близкия съвременен родственик на човека. Шимпанзетата вече са изчезнал вид в 4 африкански страни, които преди са обитавали. Те са заплашени от изчезване завинаги по две причини - изсичане на горите и ловуването.
 
3. Африкански слон
 
Тези величествени животни живеят в Африка от хиляди години, но има вероятност скоро да бъдат заличени. Слоновете са заплашени от бракониерството, загуба на своето местообитание. Много африкански горски слонове биват избивани заради увеличаващото се търсене на кост в Азия.
 
4. Хипопотам
 
Хипопотамът означава "речен кон" в превод от гръцки. Това е третото най-голямо сухоземно животно след африканският и индийският слон. Тези бозайници прекарват по-голямата част от времето си във водоеми или в тиня, за да не им е топло. Живеят в реките и езерата на Африка, на стада. Те са застрашени от изчезване, като това е главно заради дейността на бракониерите, които ловуват тези животни заради месото им, което се счита за деликатес. Зъбите им пък са заместител на слоновата кост. Популацията на хипопотамите е намалена и заради отклоняването на речни корита с цел напояване на селскостопански култури.
 
Останалите животни, които са пред изчезване - четете в Teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase