Снимка: Reuters

Хората, които се хранят нездравословно, по-често имат психични проблеми, като тази тенденция важи за хора от всички възрасти, от двата пола и с най-различно ниво на доход, пише „Российская газета“. Пълният текст на изследването е публикуван в International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Американски учени са анализирали резултатите от над 240 000 телефонни анкети, проведени в Калифорния между 2005 и 2015 г. Оказало се, че психични заболявания имат 17% от респондентите. А хората, които употребяват вредна храна - ниско потребление на пресни плодове и зеленчуци и често на пържени картофи и захар, по-често са имали проблеми с психиката от склонните към здравословна диета.

Един от изводите на експертите сочи към връзка между повишения прием на захар и биполярно разстройство. Пърженото пък е свързано с депресия.

Учените препоръчват намеса в диетата на децата под 12-годишна възраст, за да бъдат избегнати възможни проблеми с психиката в зряла възраст.

Коментари Напиши коментар

20

Nutrition F****$

преди 4 месеца

При същото проучване в бг по-голямата част от респондентите са отговорили, че след третата ракия вече не помнят какво са яли за закуска, и че проблемите им са по-скоро финансови, отколкото психични.

19

Анонимен

преди 4 месеца

Всичко, което вреди на хранителния метаболизъм, вреди и на метаболизма на мозъка. Което води до психични разстройства. Голяма част от нелечимите в момента хронични заболявания на нервната система са си фактически метаболитни заболявания на мозъка. Основно са провокирани от влошена въглехидратна обмяна.

18

Анонимен

преди 4 месеца

браво на тия учЕни! опровергаха хиляди години от развитието на човечеството! демек, според тях, хората от хилядолетия са лапали каквото им падне и постоянно са били депресирани! бе, кой им дава заплати на тия индивиди????