Снимки: Reuters

"Не яж жълтия сняг“ е една от шегите, която всяко дете е чувало. Но сега, абсолютно не на шега, към това предупреждение трябва да се добавят розовия, черния, зеления и оранжевия сняг.

Поредица от инциденти в Русия прикова вниманието на социалните мрежи и медиите. В Сибир падна черен сняг, оцветен от работещата наблизо мина за добив на въглища. А в Первоуралск снежната покрива бе със зелен оттенък, като причината, според местните власти, е кариерата за добив на хром. Гражданите бяха принудени да носят маски, стотици се събраха на протести, които да привлекат вниманието на Владимир Путин.

Още по темата

Макар цветният сняг да не е нещо ново, то в последно време замърсяването, предизвикано от хората, остава отпечатък върху най-чистото нещо на Земята – полярните шапки.

Погледната от високо, по уж красивата бяла покривка има сиви, кафяви и черни петна. Те са предизвикани от черен въглерод или по-просто казано – сажди от електроцентрали, захранвани с въглища, фабрики и мини.

Саждите са леки и вятърът ги носи до полярните шапки, където падат под формата на цветен сняг. Но това не е просто естетическо бедствие. Освен, че са причинени от замърсяване, тези петна успяват и да допринесат за забързването на глобалното затопляне.

Едно от свойствата на полярните шапки е да отразяват слънчевата светлина и да отблъскват топлината. Ала черният сняг прави тъкмо обратното – той абсорбира светлината и задържа топлината и по този начин ускорява глобалното затопляне.

Ако се спре изхвърлянето на сажди, температурата на земната повърхност ще се намали с половин градус. Може да звучи малко, но е всъщност изключително важно.

Оцветяването на снега може да бъде причинено и от природни явления, като например водораслите Chlamydomonas nivalis, които му придават розов или червен цвят. Тази аномалия е документирана още през 19-ти век. Оранжевият сняг в Източна Европа пък бе причинен от пясък, пренесен от пустинята Сахара. Подобно явление имаше и в Сибир, но там снегът стана оранжев отново заради замърсяване на въздуха.

А ако се върнем отново на хапването на сняг, бялата ледена покривка също не е безопасна. Учени от Канада установиха през 2017 година, че топенето на снега в градски условия освобождава коктейл от токсини, които са "заключени“ в него. Най-често това са праховите частици, които автомобилите бълват.

Хората винаги са използвали снега като метафора за чистотата, за невинността. А сега, когато той е всичко друго, но не и бял - лампичката ни за това, че прекаляваме с тормоза си над Земята, би трябвало да светне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase