Снимка: istock

Захарта е доказан враг на нашето здраве. Тя е навсякъде, дори да се стремим да не я добавяме към кафето или чая си например, захарта тайно се внедрява в организма ни чрез пакетираните и преработени храни, към които посягаме в магазина или в ресторантите.

Доктор Нанси Апълтън, лекар и диетолог, започва да пише за вредите от захарта още през 70-те години на миналия век. Тя провежда редица изследвания, споделя наблюденията си в многобройни лекции и издава множество книги, фокусиращи се върху вредите, които захарта нанася върху организма, като водещ мотив за доктор Апълтън е собственото ѝ разклатено здраве.

В една от книгите ѝ „Самоубийство чрез захар“ тя споделя подробен списък от 144 начина, по които захарта наистина бавно, но сигурно ни убива. Ето извадка от него:

  • Захарта потиска имунната система
  • Захарта разстройва абсорбцията на минерали в организма
  • Консумацията на захар по време на бременността и кърменето повлиява мускулната ефективност при бебетата, което може да доведе до затруднения в моториката в бъдеще
  • Захарта повишава киселинността в слюнката, което уврежда устната кухина, зъбите, хранопровода
  • Захарта в газираните напитки, консумирана от деца, оказва вредно влияние върху способността на организма да се справя с инсулиновата резистентност
  • Захарта повишава нивата на инсулин и глюкоза, което предизвиква не само повишен риск от диабет, но и създава условия за трупане на мастна тъкан в резерв
  • Захарта повишава съдържанието на свободни радикали в организма, което уврежда клетките и тъканите
  • Захарта предизвиква хиперактивност, безпокойство и тревожност както у възрастните, така и при подрастващите

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase