Снимка: Карди Youtube

Пътешественици от Русия решили да намерят столицата на ромския архитектурен стил. Опитите им бързо били увенчани с успех. Неизвестният град Сорока, намиращ се в Молдова, привлякъл тяхното внимание с множеството грандомански строежи, които не се вписват по никакъв начин един с друг, пишат в блога "Диванный Путешественник".

Още по темата

В страна с неголям брой туристически забележителности, град Сорока впечатлява с множество такива. Освен средновековната крепост, градът е придобил и нови "крепости" в най-различен архитектурен стил. Тук никога не са се водили битки, а местните принцеси работят някъде из западноевропейските държави, за да могат да си позволят строежите на зданията.

По-заможните роми са решили да покажат своя статус на новобогаташи със строежи на наистина внушителни сгради в целия град. Наравно със социалистическите панелки, църквата в руски стил, се виждат здания с огромни куполи, множество колони в римски и гръцки стил, арабски палати и западноевропейски дворци. Всичко това е построено на места без изградена инфраструктура.

Какво може да се види тук – Базиликата Свети Петър от Рим, Капитолия в САЩ, Болшой театър от Москва.

Макар и внушителни, голяма част от архитектурните забележителности са необитаеми. Разходката из ромската столица на Европа е вдъхновяваща, защото тя доста точно описва източноевропейската нищета и идеята за изразяване на социален статут в по-богатия свят на Запад, категорични са пътешествениците от Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase