Снимка: Pixabay

Най-скъпото на милиарди хора на Земята е на път да изчезне заради глобалното затопляне.  Близо 60% от 124 вида кафе е на ръба да остане в историята, твърди изследване, публикувано в Science Advances.

"Ако не бяха дивите сортове, нямаше да имаме достатъчно кафе, което да пием сега“, обяснява доктор Арън Дейвис. Проучването му, заедно с екип от експерти разглежда само видовете, които растат естествено в горите. И резултатите му са притеснителни.

Близо 100 сорта, от които два, които се използват масово от човечеството, са заплашени от изчезване или  1 на всеки 5 растения няма да оцелее. А това ще доведе до катастрофа в бизнеса с кафе, защото няма да има достатъчно за целия свят.

"Ако погледнете назад в историята ще видите, че използваме дивите растения, за да държим пазара на кафе устойчив“, допълва още доктор Дейвис.

Според експертите, мерките, които са взети за опазване на тези видове са "неадекватни“, включително и за тези, които се смятат „критични“ за дългосрочното глобално производство на кафе.  Голяма част от тези видове растат единствено и само в дивата природа, извън защитените зони за отглеждане, а семената им дори не са запазени в световната банка, което ще направи изчезването им финално. Но за това си има причина – като много тропични растения, семената на кафето не издържат на ледената атмосфера в банката за съхранение.

Проучването показва, че 75 вида са в критичната точка на изчезване, 35 вида могат да бъдат спасени, а за 14 се знае прекалено малко, за да се вземе решение относно техния статут.

Друго изследване от Global Change Biology показва, че кафето от сорта "Арабика“ може да се класифицира като застрашено според факторите в Червения списък на IUCN и като се вземат в предвид бъдещите изменения на климата.

Очаква се производството му да се свие с 50% до 2088 година именно заради глобалното затопляне. 

Домът на кафето "Арабика“ е Етиопия, където расте само в планинските гори. То е изключително важно за глобалното производство.

"Като се има предвид значението на "Арабика“ за Етиопия и за света, ние трябва да направим всичко възможно, за да разберем риска, на който е подложен сорта и оцеляването му в природата“, категоричен е д-р Тадесе Волдемарим Голе, от от Форума за околна среда и кафе в Адис Абеба.

Може би много любители на кафето не знаят, че за черната живителна напитка се използват само два вида семена – от "Арабика“ и "Робуста“.

Останалите 122 вида, които растат в дивата природа не са много приятни на вкус, но съдържат гени, които могат да бъдат отделени от учените и използвани за да направят видовете кафе, които използваме, по-устойчиви на глобалното затопляне и на болестите, които плъзват по растенията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase