Снимка: Кадър YouTube

Ново опасно предизвикателство се появи в социалните мрежи. Причината този път е новият филм с участието на Сандра Бълок и Сала Полсън "Bird Box".

Лентата е по книгата на  Джош Малерман "Кутия за птици" и разказва за самотна майка на две деца. В града, в който живеят пристигат зловещи същества, които изведнъж започват да подтикват обществото към самоубийство.

За да се спасят от свръхестествените същества, главните герои на филма трябва да завържат очите си и да се доверят единствено и само на останалите си сетива.

Филмът е на платформата Netflix и беше дълго чакан от аудиторията. Само седмица след като беше пуснат на екран, "Кутия за птици" отбеляза и рекорд - гледан е от над 40 милиона абонати на платформата.

На 2 януари, само 5 дни след като филма беше пуснат, в интернет пространството се появиха клипове на хора, които са приели опасното предизвикателство и са решили да се превъплътят в главната героиня и нейните деца.

The Bird Box Challenge е прeдизвикателство, в което човек трябва да измине определено разстояние (често в градска среда) със завързани очи. Хората, които често приемат опасната задача, са в по-голямата си част деца.

Заради широкия обществен отзвук и реалната опасност за живота, която съществува от съвсем не толкова невинното Bird Box Challenge, от платформата Netflix дори излязоха с официална позиция и призоваха своите потребители да не приемат предизвикателството и не се нараняват.

"Не знаем как това започна и наистина оценяваме вашата любов към този филм, но Момчето и Момичето (имената на децата във филма) имат едно единствено желание през новата година и то е: Не завършвайте в болницата заради това".


Самата платформа няма абсолютно никакво участие в стартирането на това предизвикателство, което се зароди след излизането на хитовия филм.

Междувременно в мрежата продължават да се появяват не стотици, а хиляди видеа на хора, които изпълняват The Bird Box Challenge, а големите YouTube влогъри никак не помагат да се потуши избухналата истерия покрай филма на Netflix.

Влогърката Морган Адамс публикува видео в своя канал, озаглавено "24-hour Bird Box Challenge", което вече е събрало над 2 милиона гледания само за 5 дни.

В него се включиха дори и медии, макар и по значително по-невинен начин. Екипът на сутрешния блок на телевизия ABC "Добро утро, Америка" накара един от водещите да гримира своята телевизионна половинка докато е със завързани очи.


Припомняме, че подобен случай имаше съвсем наскоро, след като музикалният изпълнител Дрейк пусна новата си песен "in my Feelings". Тогава стартира The Kiki Challenge. В него потребителите на социалните мрежи се снимат как излизат от бавно движеща се кола и започват да танцуват на отворена врата. Отново беше предизвикан широк обществен отзвук и повечето хора всъщност осъдиха новата мода като опасна.

Като всяко едно нещо в интернет, обаче, рано или късно The Kiki Challenge потъна в забравата. Може би това ще се случи и с The Bird Box Challenge. Дано дотогава никой не пострада сериозно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase