Снимка: Flickr

"Не закачайте пияните птици", зоват медиите в Русия. С повишаването на температурите, цветовете на офиката започнали да ферментират, а пернатите, чиито черен дроб не преработва алкохол, започвали да се напиват.

Копринарки, дроздове, синигери и червенушки лежат мъртво пияни по улиците на Москва, съобщава Российская Газета.

Птичетата се блъскат в предните стъкла на автомобилите и падат от дърветата. Орнитолози съветват хората да не пипат пернатите махмурлии, а вместо това да ги оставят да изтрезнеят на чист въздух.

"Всичко е нормално. - твърдят експертите. - Те просто са се напили, участвали са в някоя пиянска свада с приятелите си и са изгубили съзнание".

Но и по този въпрос има две мнения. Видният руски орнитолог Вадим Мишин, който също е дълбоко притеснен за здравето на пияните птички твърди пред 360tv, че на животинките им трябвал "изтрезвител".

Той даде друг съвет на гражданите  - ако попаднат на птиче, прекалило с алкохола, да го приберат вкъщи и да го наблюдават поне 12 часа. Ако състоянието му не се подобри – да потърсят лекар. Оставени на улицата, те щели да станат жертва на котки или врани.

Това далеч не е първия случай, в който пернатите стават жертва на коварния алкохол. Преди няколко седмици подобно явление се наблюдава и в Новосибирск и дори на няколко хиляди километра от Русия – в американския щат Минесота.

Още по-лошо – руските птици, стереотипно за родината си, се оказват серийни пияници, тъй като през няколко години проблемът се повтаря.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase