Замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на големия град. Това оказва трайно влияние не само върху нашето здраве, но и върху здравето на планетата.

Затова и много европейски градове се опитват да намерят все по-алтернативни варианти, с които да опазват околната среда, а някои успяват да наложат интересни практики.

Един такъв е градския архитект Марко Амадори, на когото хрумва блестяща идея, с която да накара все повече граждани на Болоня, Италия, да започнат да използват зелен транспорт.

През 2017 година Амадори стартира своята кампания срещу замърсяването на природата, наречена Белла Мосса (в буквален превод означава "Добра работа"). Оттогава жителите на Болоня, както и посетителите на италианското градче, получават различни награди, ако решат да използват велосипед, градски транспорт или пък да ходят пеша до своята дестинация.

Всичко, което трябвало да направят, е да инсталират приложение на телефоните си, да водят дневник на пътуванията си, а в замяна получавали... безплатна бира, сладолед, билети за кино.

"За пръв път успяхме да накараме всякакви хора да участват в това. Системата е направена така, че отчита не само дълги пътувания, но и кратки разходки", споделя Марко Амадори пред BBC.
Изглежда, че инициативата има голям успех. Над 100 местни бизнесмени са решили да се включат и раздават ваучери на онези, които са склонни да оставят автомобилите си.

През последната година са раздадени 16 хиляди подобни награди, а общо в приложението са записани 3.7 милиона изминати километра.

Приложението работи само през 4 месеца в годината, засега. В момента, обаче, все още текат преговори срокът да се удължи. В него потребителите могат да записват до 4 пътувания дневно.

Подобна инициатива би потръгнала и в други градове по света, особено ако говорим за награди от сорта на безплатна бира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase