Снимка: istock

Емоционалното насилие е сред най-трудните за разпознаване и преодоляване форми на насилие, тъй като неговите белези не са така видими, както насиненото око например. За разлика от физическото и сексуално насилие емоционалният натиск не оставя външни следи, които да го издават. Но ефектът от подобно насилие, за съжаление, може да бъде много дълъг във времето. Възможно е да има разрушително действие върху психиката, самочувствието и да повлияе негативно върху начина на живот и неговото качество.

Последиците от емоционалното насилие могат да продължат до края на живота на един човек, влияейки на отношенията му с околните, професионалния живот и най-вече емоционалното и психическо здраве.

Последствията могат да бъдат най-често:

Самооценка

Според майското издание от 2005 година на „Журнал за емоционално насилие“, един от най-честите и срещани психологически ефекти от подобно насилие е формирането на прекалено ниски самочувствие и самооценка. Това се дължи на обстоятелството, че насилниците често се фокусират в области, в които тяхната жертва вече има проблеми със самочувствието и ѝ липсва увереност, като например външен вид, тегло, интелигентност, кариера. Това подкопава увереността на потиснатия човек и още повече задълбочава проблемите му с ниската самооценка.

Доверие

Според същото изследване, споменато в горния абзац, друг сериозен психологически ефект вследствие на емоционално насилие е неспособността да се довериш на хора, близки до теб. Когато връзката навлезе в период на емоционален тормоз, потисканият човек в двойката започва съвсем естествено да губи доверие в насилника си. Но тази липса на доверие се пренася и върху отношенията му с другите хора в неговото обкръжение, дори и с много близки такива.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase