Снимка: BBC

Българо-македонско семейство със сигурност ще влезе, ако не в "Гинес", то в чудесата на световната демография.

Бебето Христофор Павловски се ражда на 6 октомври, събота, в Ливърпул, където бащата Филип работи като физиотерапевт. Той е 34-годишен, родом от Прилеп в Македония, а майката Цветомира, на 31-години, е от България.

Таткото и дядото на Хростофор са родени на същия ден съответно през 1984 и 1956 г. и той все се е падал събота. За капак и леля му е родена на 6 октомври, но през 1983 г.

Шансът за такова съвпадение в рождените дати бе изчислен на 1 към 48 милиона.

Семейството години искали дете, даже са имали насрочена ин витро процедура за 8 март. Само ден по-рано обаче Цветомира се оказала бременна, разказва 24zdrave.bg.

Терминът й бил 1 октомври, но в крайна сметка бебето се родило на 6 октомври и станало астрален близнак с почти цялата рода.

"Направи ми най-големия възможен подарък за рождения ден", казва щастливият татко пред Би Би Си. "А дядо му Киро, като научи и се разплака от умиление. Той е много чувствителен."

Бебето стана знаменитост в Англия, а трите поколения ще се съберат за пръв път догодина, когато семейство Павловски ще заведе детето при гордия му дядо в Прилеп.

Статистикът на Би Би Си Рос Анинг изчисли: "Шансът бащата да има същия рожден ден като сина си е 1:365, колкото са дните в годината. А шансът и дядото да има същия рожден ден е 1:365х365 или кръгло 1:130 000."

Математически правилно, само дето не всички дни в годината са с равен шанс. Статистическият пик на ражданията е в края на септември, което показва, че най-много бебета се зачеват по Коледа. А 6 октомври е чак на 45-о място по брой на ражданията сред дните в годината. Това прави формулата доста по-сложна. А като се добави и съвпадението с рождения ден на българската леля Таня Колева, сестрата на Цветомира, шансът става кръгло 1:48 милиона.

За съжаление, семейството няма да бъде вписано в "Гинес". В Книгата на рекордите е отбелязано, че семейство Медлин от град Уилмингтън в щата Северна Каролина държи рекорда за брой поколения, родени на една дата - 4. Там и прадядото е астрален близнак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase