Снимка: Pixabay

Във всеки дом има ненужни вещи, които обаче не изхвърляме, а държим поради ред причини – сантименталност, спомени, евентуална употреба някога в бъдещето. Къде най-често складираме тези предмети? В мазето, на тавана или в гаража, разбира се. 

Преди да започнете да трупате своите вещи в мазето обаче, трябва да знаете, че не всичко е подходящо за съхранение в подобни помещения.
 
Кои са предметите, които не трябва да държите в мазето и защо?
 
Играчки 
 
Любимите играчки на децата ви вече са излезли от употреба, но ви е жал да ги изхвърлите, защото са свързани с ценни моменти. Складирайте ги обаче на друго място, защото в мазето могат да хванат мухъл, насекоми, ларви и други алергени и потенциални носители на инфекции. Тоест, ако смятате тези играчки да бъдат употребявани отново от бъдещото ви дете или други близки деца, по-добре не ги дръжте там.
 
Книги 
 
Сърце не ви дава да изхвърлите старите си книги. Пък и мечтаете някога внуците ви да ги отворят и да прочетат онова, което някога ви е вълнувало. Чудесно, но мястото им не е в мазето. В студени и влажни места като мазето се събират много насекоми, гъгрици и ларви, които увреждат хартията на вашите книги. Ако насекомите не го направят, то мухълът със сигурност ще успее.
 
Мокети, килими, черги 
 
Дори да навиете на руло неизползваните килими, те ще станат неизползваеми, ако ги съхранявате задълго в мазето. Те ще абсорбират всички неприятни миризми в непроветривото помещение, ще хванат плесени и мухъл, ще завъдят многократно повече насекоми и акари, отколкото ако биха били в дома ви. Изобщо, ако искате да съсипете постелките си, дръжте ги в мазето.
 
Дърва за огрев 
 
Ясно е, че няма как да ги държите в хола си. Най-често използваното място за съхранение на дърва за огрев е мазето. Лошото е обаче, че влагата там може да съсипе голяма част от дървения материал.

Останалите предмети, неподходящи за съхранение в мазето, вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase