Снимка: pexels.com

При проучване на брачния живот на много двойки, семейният терапевт Джон Готман е откроил четири основни характеристики, които чертаят бъдещ развод. Той ги нарича "четирите конника на апокалипсиса".

За какви несъответствия говорим? За критиките, неуважението, агресивната самоотбрана, нежеланието да влязат в конфликт. Подобни проблеми се срещат в абсолютно всяка връзка, но ако в една семейна двойка е повече от един, терапевтът може да има сериозни съмнения за трайността на брака.

Ето ги и четирите признаци за развод.

1. Критика към партньора, а не към поведението му

Критиката, която предполага, че нещо не е наред с партньора. Често използвате обобщения, като например "Ти винаги ...", "Ти никога ...", "Вие сте от онези хора ...", "Защо си (това) ...". Обикновено този, към който е критиката, започва да се защитава и в резултат партньорите вече не се чуват един друг. И по-нататъшната комуникация става невъзможна.

Какво трябва да направите? Ако използвате критика, насочете я към специфичното поведение на партньора, а не към неговата личност като цяло. Например: "Х се случи, почувствах Y, имам нужда от Z".

2. Изразяване на презрение към съпруга

За какво говорим? За всички невербални сигнали, които ясно показват, че един от партньорите вярва, че другият е на по-ниско ниво от самия него. Това може да бъдат подигравки, обидни прякори, сарказъм, презрителна усмивка... Това е всичко, което бие по самооценката на партньора. Целта на тези действия е да се нанесат обиди или да се забавлявате със съпруга/та. Това е най-сериозният проблем от всички четири.

Какво трябва да направите? Съпрузите трябва да работят върху себе си, за да изключат такива атаки и да създадат атмосфера на взаимно уважение и доброта.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase