Снимка: The Independent

Общ преглед

Черен гранитен саркофаг на повече от 2 хиляди години или кутията на Пандора? Никой няма да разбере, докато не го отвори. Проблемът – не се знае какво има вътре, а това от своя страна може да се окаже началото на доста реалистичен (и кошмарен) филм на ужасите.

Министерството на културата в Египет оповести в началото на юли историческо откритие – черен гранитен ковчег, който, според археолозите, не е отварян поне 2 хиляди години, пишат от The Independent. Откритието е направено по време на рутинна разкопка за строеж на нова сграда в Александрия. Това е най-големият древен египетски саркофаг, откриван някога, но никой не знае кой (или по-страшното: какво) се крие в него.

Не закъсняват и спекулациите. Някои изследователи твърдят, че в ковчега се крие тялото на Александър Велики, а теорията стъпва на открития до саркофага мъжки бюст от алабастър. Според археолозите гробницата е от Птолемейския период, започнал след смъртта на Александър Велики през 323 г. пр.хр. и продължил до смъртта на Клеопатра.

Ако предположенията на историците наистина се окажат верни, вероятността тялото на Александър Велики да лежи в черния гранитен ковчег е голяма. Това ще разреши една от най-мистичните загадки на Античността.

Въпреки огромното си историческо значение на Александър Велики като основателя на една от най-големите империи в света – простираща се от Гърция до днешен Пакистан, местонахождение на тялото му никога не е било обозначено с пълна точност.

Според данните владетелят умира някъде във Вавилон на 32 години, а версиите за смъртта му са различни. През вековете се е смятало, че Александър Велики е бил отровен с вино, имал е проблеми с черния дроб заради алкохол или е починал от коремен тиф.

Според историческите сведения, смъртното му желание било тялото му да бъде хвърлено в Ефрат. Вместо да го уважат, обаче, генералите на Александър Велики прекарали две години в построяването на погребална количка, достатъчно величествена да носи неговото мумифицирано тяло до специална гробница.

При преместването на тялото до родното място на Александър Велики, генералите били спрени от Птоломей, който го конфискувал. Според някои трупът на владетеля е бил отнесен от него в Мемфис, но по-късно се смята, че Птоломей или сина му го преместили в Александрия.

Във времето има над 120 опита да се локализира гробницата на Александър Велики, като нито едно от твърденията не е потвърдено официално. Ако спекулациите за необичайно голям черен гранитен саркофаг се окажат верни, то това ще се превърне в най-голямато откритие на века.

Мистериозната археологическа находка, обаче, винаги може да се окаже нещо друго - Кутията на Пандора или пък ковчег на прокълната мумия, която да изсипе своя гняв върху човечеството.

Тайната на саркофага тепърва ще се разгадава. Някой да се обади на Индиана Джоунс. Има ново приключение на хоризонта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар