Снимка: HighT3ch

Добре дошъл в играта, уважаеми.
Натисни "Старт".

Би било хубаво, но за жалост истинските приключения се случват само в игрите, книгите и зле направените по тях филми. Загадките, пъзелите и огромната мистерия, която трябва да бъде разгадана, защото живота на човечеството зависи от това, за жалост, не се случват наистина... Или се случват?

"Цикада 3301" - една от най-големите загадки на интернет, се появява на 4 януари 2012 г. Мистериозно съобщение започва да изскача онлайн в популярния форум 4Chan, от който са тръгнали хакерски организации като "Анонимните" например.

"Здравейте. Търсим високоинтелигентни индивиди. За да успеем да ги открием, създадохме тест.

Тук има скрито съобщение. Решете пъзела, и ще ни откриете. Нямаме търпение да се срещнем с малкото, които ще се справят с всички предизвикателства.

Успех,
3301"

А загадките от своя страна не са никак лесни... Съобщението води до поредица от пъзели, а всеки следващ става все по-труден. Загадките съчетават криптиране, философия, древна литература, логическо мислене, а с всеки успешно решен пъзел, ребусът се заплита все повече.

Смели потребители приели предизвикателството. Някои се досетили да отворят мистериозното съобщение през Notepad и така се генерирал програмен код. В края му имало текст. При дешифриране на съобщението текстът водел до линк с изображение на патица.

Въпреки че картинката казвала, че това е задънена улица, амбициозните потребители не се предали. Оказало се, че в картинката всъщност е скрит жокер. Така играчите стигнали до линк с книга, а с помощта на код, се получил телефонен номер в Тексас. При позвъняване се включвала машина, а тя дала указания за следващата загадка.

Постепенно играта се преместила в реалността

Потребителите навлизали все по-надълбоко в пъзела и достигнали до географски координати – 14 локации, 5 държави по цялото земно кълбо. Това предизвикало приключенците да станат от столовете си и да излязат навън, далеч от комфортната зона на собствения си дом.

На локациите имало залепени постери с изображение на цикада и QR код. При сканиране на кода с помощта на мобилно устройство, той водел до снимка. Снимката до загадка, загадката до книга, а тя – до нов уебсайт.

Линкът бил свързан с ТОР браузър и Dark Net. Този път, обаче, имало ограничен брой потребители, които могат да достигнат до него. Финалистите били предупредени да не споделят подробности за пъзела с останалите по време на този "секретен" етап.

След година затишие, от мистериозната организация публикували ново съобщение и загадката се повторила. Само "най-добрите" стигнали до финалния етап, а този път пъзелът бил още по-заплетен и дори съдържал музика.

Започнали да изникват въпроси: Има ли край загадката и какво става, когато някой я реши? Кой стои зад "Цикада 3301" и каква е неговата цел наистина?

Джоел Ериксън е един от малцината, успели да разгадаят пъзела. Той започва с късен старт, но бързо наваксал. За да реши загадката, Ериксън трябвало да използва знанията си по стенография, криптография, дори да вкара в употреба познания за древните Маи и нумерология.

Когато, обаче, стига до края на загадката, с разочарование разбира, че "Цикада 3301" е сложила край на приключението. Организацията била разочарована от потребителите, които постоянно споделяли помежду си части от пъзела, а това било строго против правилата.

Кой стои зад мистериозната група все още е един от най-заплетените и дискутирани въпроси в историята на интернет.

Според Ериксън най-вероятно става върпос за тайна организация, която няма нищо общо с агенциите за разузнаване, както се спекулира. Според някои по този начин именно организации като ЦРУ набират своите най-способни агенти. Дали това в действителнос те така, обаче, само можем да гадаем.

Едно е факт - кои са истинските лица, които се крият зад "Цикада 3301",  и до днес остава загадка.

Приключенците тръпнат в очакване ребусът да се завърне отново и да се впуснат в търсене на поредното сложно решение.

До тогава играта е на пауза.

Ако искаш да продължиш, натисни "старт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase