Снимка: архив, flickr

9 от 10 шоколада на пазара у нас са внос. Това съобщи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред "Монитор".

Тя коментира още, ние няма как да сме страна, с традиции в производството на шоколад, защото за него се използва какао от екваториални държави, а ние сме доста далеч от тях.

По-голям проблем е, че българите ядат сладки изделия, в които захарта е заменена с аспартам, който е забранен в много страни, счита още експертът.

При избора си на шоколад нашенецът залага на традиционния млечен вкус, обясни Ани Димитрова, организатор на Фестивал на шоколада, който се проведе в почивните дни в столицата. Колко обаче е консумацията на сладкото изкушение у нас не е ясно, защото такава статистика не се води и официални данни няма.

Но българинът все още е традиционалист във вкусовете, които предпочита, посочи още Димитрова. И най-често се избира млечният шоколад и такъв, допълнен с ядки, но не пренебрегват и черният или белият.

По думите й в последно време се наблюдава нарастване на интереса и към новите приложения и комбинации на шоколада.

Има завръщане към миналото, като все по-популярен става суровият шоколад, посочи още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase