Снимка: Reuters, архив

Учени от САЩ съобщават, че са открили как да правят млечен шоколад със същите ползи за здравето като черния, като същевременно запазват приятния му вкус, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Черният шоколад е богат на полезни за здравето антиоксиданти, но много хора не го харесват заради горчивия му вкус. Млечният шоколад има по-приятен вкус, но не е здравословен като черния си "събрат".

Специалисти от университета на Северна Каролина обаче са открили как да правят млечния шоколад полезен, без да променят вкуса му. За целта учените са използвали обелки от фъстъци, от които са извлекли фенолни съединения.

Екстрактът е прибавен към малтодекстрин - добавка със сладникав вкус, извличана от богати на нишесте храни като картофи, ориз или пшеница. Полученият по този начин малтодекстрин е използван за направата на полезен млечен шоколад с непроменен вкус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase