Снимка: YouTube

Видео в YouTube с монах, който се моли във врящ казан с олио, стана сензация в социалните мрежи. Монахът предизвика смесени чувства - едни смятат, че той има магическа дарба, други мислят, че е шарлатанин. И наистина как би могъл да стои човек във врящ съд и да медитира, без да чувства никаква болка.

Тайландският монах изглежда спокоен, въпреки че под него гори бурен огън, пише Одитисентрал. Хората минават покрай него и го карат да докосва техни предмети или парче плат, защото смятат, че той има могъща сила. "Докоснатите" предмети после се продават на местните, както и на специални места за поклонение.

Не всички обаче са завладяни от чудото на монаха. Според един университетски учен няма никакво доказателство, че олиото наистина ври.

"Единственият начин това да се разбере е да се измери температурата на мазнината, в която седи човекът. Олиото не изглежда, че ври, а съдът, в който медитира монахът, е странен. Възможно е да има двойно дъно, което да изолира топлината.

Според ученият има няколко начина, по които да може да се постигне тази илюзия. Трикът е да сложите малко вода в съда, преди да добавите олиото. По този начин то няма никога да заври.

В оригиналното видео монахът обяснява невероятния си трик с това, че слага шепа билки, които намалявали високата температура. Будистките монаси правят подобни демонстрации, за да докажат своята сила и решителност.

Възможно ли е да седиш във врящ казан? Вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase