Джокондата първоначално е имала мигли и клепки, твърди френският изобретател Паскал Коте, след като проучил шедьовъра на Леонардо, копирайки го с помощта на 240-мегапикселов скенер.

Уредът, който позволява да бъдат направени снимки с най-висока резолюция, е използван от инженера за сканиране на над 500 произведения на живописта.

Между тях са творби на Ван Гог, Бройгел, Курбе и други европейски майстори.

По думите на Коте той е сканирал „Мона Лиза“преди 3 години в лабораторията на Лувъра при използването на инфрачервени и ултравиолетови датчици.

Оттогава той е прекарал 3 000 часа за анализ на получените данни.

Това изследване му позволява днес да твърди, че първоначално в ръцете на Мона Лиза е имало покривало, което днес е практически невъзможно да бъде видяно на платното.

Освен това той открил следи от косми по кожата на лицето, които впоследствие са изчезнали при безбройните реставрации.

Изследователят смята, че самият Леонардо е преработил перфектно картината, на която в оригинала два пръста от лявата ръка на Мона Лиза са били разположени по друг начин, лицето й е било по-широко, а усмивката – по-изразена.

Инженерът твърди също, че работата му е помогнала да се разберат оригиналните цветове, в които е бил издържан портретът – светло син и бял, сравнени с днешния тъмнозелен с жълтеникави и кафяви оттенъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase