Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Златна палма” получи актрисата Мерил Стрийп на 77-то издание на кинофестивал в Кан. Наградата ѝ е в чест на нейното "неоспоримо място в историята на киното”, предават световните агенции.

"Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното и ни подари нов образ на самите нас", каза просълзената Жулиет Бинош, преди да връчи статуетката на Мерил Стрийп.

Така след като получи почетна “Златна палма” Мерил Стрийп вече има почти всички големи награди и отличия в киното. Актрисата има и рекорд за най-много номинации за “Оскар” - 21, но е печелила златната статуетка само три пъти - първата през 1979 г. за ролята й в "Крамър срещу Крамър". Американската актриса се завръща в  Кан след 35 години отсъствие.

Едни от най-запомнящите се роли на Стийп в киното са във филмите  "Жената на френския лейтенант" (1981 г.), "Изборът на Софи", за който получава втория си "Оскар", "Извън Африка" (1985 г.). Най-забележиелният ѝ образ, с който прави триумф, е в ролята си на безмилостен шеф в “Дяволът носи Прада” от 2006 година.

В рамките на фестивала ще бъдат раздадени още две почетни награди, допълва БТА. На 20 май “Златна палма” ще получи студио “Гибли”, а на закриването на церемонията Джордж Лукас също ще бъде почетен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase