Марианна Александрова със Силвия Кацарова, дъщеря й Теди и Нели от "Търси се"

Победителката от популярното състезание MasterChef 2023 Марианна Александрова пренесе магията на Изтока в ресторант Floret на хотел InterContinental.

Тридневното кулинарно събитие в емблематичния азиатски ресторант на пл. „Народно събрание“ се превърна в незабравимо пътешествие за почитателите на автентичните източни вкусове, което отправи посетителите към мистични земи и докосна небцата им с най-съвременните тенденции в готвенето.

Гостите, сред които блестяха популярната естрадна изпълнителка Силвия Кацарова, нейната дъщеря поп певицата Теди Кацарова, колоритните водещи от bTV  - на телевизионното предаване „Търси се“ Нели Хаджийска и Веси Цурбрюг - на рубриката "Да, Шеф", любимата синоптичка на България Ева Кикерезова и много други, се насладиха на ястия с традиционен азиатски вкус и научиха интересни подробности за историята и културата на страните от далечния Изток. С елегантната си презентация и неповторими вкусове, четиристепенното авторско меню на шеф Александрова успя  да плени и кулинарния корифей Явор Сарафов, който беше част от журито в осмия сезон на емблематичното кулинарно предаване MasterChef.

„Всяко ястие е приготвено с много внимание, огромна любов и подбрани местни продукти“, разкри Марианна Александрова, описвайки процеса на работа по специалното ѝ меню като гост готвач в ресторант Floret на хотел InterContinental Sofia. Тя сподели, че е подбрала ястия, които да представят многообразието и богатството на азиатската кухня - от деликатната свежест на „Мозайка от коджи лаврак“, през легендарната "Мисо супа" с морски дарове и експлозията от вкусове в „Катцу свинско филе“, до преосмисленото в традиционен източен стил „Матча тирамису“. „Вярвам, че вкусовете на Азия крият огромен потенциал да обогатят кулинарната култура на нас българите. Надявам се, че моето меню е една малка стъпка в посока на по-широко отворени вкусови хоризонти и желание за експериментиране в кухнята. Сигурна съм, че тези три дни в ресторант Floret ще оставят траен отпечатък в сърцата и небцата на всички“, допълни в заключение тя.

Четиристепенното меню на шеф Александрова започна с пъстра мозайка от коджи лаврак, допълнена от уасаби-авокадо крем и маринована краставица.

Истинска изненада в менюто на шеф Александрова беше легендарната "Мисо супа" с морски деликатеси - кулинарен шедьовър, съчетаващ френската класика Буябес с елементи от традиционната японска кухня. Тази ароматна супа е обогатена с емблематичната източна подправка тогараши и фино поширана сфера от скариди, с център от тофу.

„Катцу свинско филе“ е традиционна японска рецепта с европейска визия, което изкуши сетивата и небцата на гостите и им донесе пълна наслада.

За финал на кулинарното си пътешествие, шеф Марианна Александрова беше подготвила „Матча тирамису“. Нейното класическото маскарпоне беше допълнено от матча и юзо, за допълнителна свежест и интригуващ вкус.

Кулминация на кулинарното пътешествие бяха екзотичните коктейли, създадени специално за събитието от талантливия български барман и миксолог Николай Колев. Вдъхновен от един от най-емблематичните барове с азиатска концепция във Вашингтон, САЩ, той сътвори за гостите на ресторант Floret три авторски коктейла - „Японска съблазън“, „Пандамониум“ и „Мимоза личи“. Те плениха посетителите не само с примамливия вкус на характерните местни съставки, но и с майсторска техника на приготвяне и изненадваща презентация.

„Мимоза личи“ е елегантен дамски коктейл, който за разлика от класическата американска „Мимоза“ включва плод и сороп от личи, допълнени от водка Хаку.

Екзотичният „Пандамониум“ напомня пина колада с нови и рафинирани вкусове. Приготвя се със специален ром с аромат на ананас, полъх на кокос, свежест на лайм и умами аромат с крем от Пандан.

Авторският коктейл „Японска съблазън“ е дръзко и пикантно питие, приготвено с японска водка Хаку и паста Гочуджанг.

Елегантен и уютен, Floret Restaurant and Bar се намира в сърцето на София в петзвездния хотел InterContinental на пл. „Народното събрание“. Забележителното му меню го прави любим на всички, които обожават азиатската кухня. Желаещите могат да направят резервация на тел. 088 916 6000 или на floret@ihg.com.