Снимка: БГНЕС

Музикалната икона Елтън Джон предлага на търг в Christie's в Ню Йорк различни лични вещи, сред които сребърни ботуши с монограм, роял и триптих на уличния художник Банкси.

Повечето от предметите са от бившия дом на Джон в Атланта - апартамент на Peachtree Road, който наскоро беше продаден, съобщи аукционната къща.

От 21 февруари Christie's организира серия от осем продажби, както лични, така и онлайн, за колекцията от вещи на 76-годишния Елтън Джон. Те включват от огромен набор от ризи на Версаче и домашен интериор до портрет на Джон от Джулиан Шнабел.

Певецът, който приключи прощалното си турне миналата година, предлага също така глем рок гащеризон в цвят слонова кост и злато от началото на 70-те години на миналия век, създаден от Ани Рийви, както и фотографии на Ричард Аведон и Хелмут Нютън.

Джон купува дома си в Атланта малко след като се отказва от алкохола през 1990 г., казват от Christie's.

"Тази необикновена колекция не само представя разнообразен набор от забележителни предмети, които отразяват уникалния живот, творчество и изкуство на Елтън Джон, но също така предоставя на нашите клиенти поглед към дълбокото влияние, което град Атланта е оказал върху него", казва Таш Перин, заместник-председател на Christie's Americas.

Джон създава колекциятата си заедно със съпруга си Дейвид Фърниш. Тя включва и творби на Анди Уорхол, Кийт Харинг, Робърт Мейпълторп и Деймиън Хърст.

Творбата на Банкси, "Триптих за хвърляне на цветя", е най-скъпото произведение, предлагано по време на продажбите, с прогнозна цена от 1-1,5 млн. долара.

Личните колекции на икони на поп културата се превърнаха в редовна част от най-добрите аукциони в света.

През септември миналата година хиляди предмети, принадлежали на покойния фронтмен на Queen Фреди Меркюри, бяха продадени за 40 млн. паунда (50,4 млн. долара), съобщиха от Sotheby's.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase