Снимка: БГНЕС

Той имаше момчешка усмивка, непокорна прическа и ливърпулски акцент. Неговият гений се простира отвъд музиката, а отпечатъкът му върху света ще остане видим завинаги. Докато вълнуваше и вдъхновяваше тийнейджърите, той плашеше родители и пастори и беше мишена на ФБР от ерата на Никсън. 

Кой е бил този британски феномен? Е, това е бил неподражаемият Джон Ленън, който днес щеше да навърши 80 години.

Преди Бийтълс

С бомби, падащи около болницата, Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 година в разгара на Втората световна война. Майка му Джулия му дава бащиното име Уинстън в чест на британския лидер по това време. Баща му – Алфред, е бил търговски моряк и е отсъствал при раждането на Джон, както и през по-голямата част от детството му. 

Липсата на бащина фигура е изключително натоварващо бреме както за Ленън, така и за майка му. Когато навършва 4 години той вече не живее с Джулия, а се мести при бездетните си чичо и леля – Джордж и Мими. Двамата оказват строго, но любящо влияние върху Ленън през цялото му детство, въпреки че Мими е правила всичко възможно, за да откаже момчето от музиката. 

Тя е била от онези хора, които са му казвали: „Китарата е хубаво нещо, Джон, но никога няма да се изхранваш от нея“. Колко много е грешала. Майката на Ленън е подкрепяла повече музикалния му интерес. Всъщност Джулия е тази, която му купува първата китара. 

Въпреки че Ленън не живее заедно с майка си, двамата остават доста близки, като момчето редовно посещава къщата ѝ. Там те слушат записи на Елвис Пресли, свирят на банджо, укулеле и китара. Джулия пък е била чест посетител на сестра си, където е прекарвала сутрините в пиене на чай с Мими и разговаряйки със сина си. 

След едно от тези спокойни посещения се случва огромна трагедия. Докато Джулия един ден пресича улицата, за да се прибере вкъщи, тя е ударена и убита от преминаваща кола. Джон е бил на 16 години, когато майка му почива и носи тази тежест в себе си до края на живота.

По времето, когато Джулия умира, Ленън вече има проблеми в училище. Той е бил умен, но остроумието и отношението са му създавали проблеми с учителите. Джон е създавал комикси за случващото се в училището, носещи името „Ежедневният вой“. Списъците с наказания от гимназията показват, че Ленън е получил три забележки за един ден, както и наказания заради бой в клас, саботиране на часовете и липса на всякакъв интерес към урока.

Вижте още любопитни неща от живота на Джон Ленън в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase