Снимка: Reuters

Няма никакво съмнение, че именно българският футболист Благой Георгиев, а не някой друг със същото име е издраскал инициалите си на антична колона на Колизеума в сряда на 15 юли.

"24 часа" разполага с документите от участъка на карабинерите в Рим, където българинът е бил отведен. В тях е и снимката му, а той е идентифициран като Благой Жорев Георгиев, роден на 21 декември 1981 г. Самият Георгиев е бил този, който е казал на карабинерите, че е футболист.

В участъка се пази копие на документа и на руската годеница на футболиста.

Още по темата

На 15 юли заедно с нея Благой Георгиев е разглеждал Колизеума, където е решил да се увековечи, издрасквайки инициалите си на стена на партерния етаж.

Намиращата се наблизо охрана на музея обаче забелязала дълбаещия с монета по стената българин. Веднага след това тя сигнализирала на карабинерите от най-близкия участък "Пиаца Данте" - той носи името на намиращия се наблизо площад “Данте”.

Именно това е участъкът, който се намесва в повечето случаи с туристи, извършващи нарушения или престъпления в района на Римския форум.

Георгиев обаче не е бил арестуван, а отведен за идентифициране и регистриране в участъка. Той се е отървал от ареста единствено заради по-малките размери на драсканицата си по античната стена.

След като българинът и руската му годеница били отведени в участъка "Пиаца Данте", е бил съставен и подробен акт за случилото се.

Карабинерите са подали иск в прокуратурата - тя е тази, която завежда наказателно дело срещу Георгиев по обвинения за нанасяне на сериозни щети на паметник с историческо и културно значение.

Предвиденото от закона наказание е затвор от 6 месеца до 3 г. Все още не е ясно колко време ще мине до процеса в този случай. Службата за надзор на паметниците към Министерството на културните ценности е тази, която може да предяви иск към българина за обезщетяване на щетите. Досега обаче никой не е лежал ефективна присъда за оскверняване на прочутия амфитеатър в Рим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase