Джени Рънк Снимка: Facebook

Джени Рънк е един от моделите, които са смятани за по-пълни, защото не се вписват в критериите за популярните момичета от кориците. И определено смята, че манията по теглото и размерите трябва да спре.

Тя носи десети размер (европейски 44) при обичаен от 0 до 4 за модел. Първата й фотосесия е през 2001 г.

Пред BBC Рънк разказва за проблемите, които са я съпътствали в живота й, свързани с теглото.
Шведската компания H&M реши да наеме по-пълни модели, за да представят колекцията им от бански костюми, и предизвика сериозна обществена дискусия. Джени Рънк обаче смята, че е време светът да спре с вманиачаването по теглото.

„Нямах никаква представа, че кампанията ще стане толкова популярна. Аз съм от този тип хора, които четат книги, играят видео игри и са прекалено привързани към котката си“, разказва тя. Рънк обяснява, че внезапната й публичност в началото е била шокираща. „Стори ми се странно, когато установих, че хората обръщат толкова внимание на това как тялото ми изглежда по бански, след като дори аз не се вглеждам толкова“.

Във Facebook страницата си Джени е събрала над 2000 харесвания за 24 часа. Тогава е решила, че ще използва възможността да направи света по-толерантен. Някои от почитателките ми казаха, че увереността ми ги е вдъхновила да носят бански костюм от две части за първи път от много години.

Точно това съм искала винаги да постигна – да накарам хората да се чувстват добре дори когато не вписват в рамките, наложени в обществото.

Посланието е особено важно за момичетата в тинейджърска възраст, защото периодът е тежък - необходима им е цялата помощ и подкрепа, от която имат нужда. Джени разказва за проблемите си в тази възраст. „Бях висока 175 сантиметра, носех дрехи 10-и размер и завиждах на момичетата, чиито приятели можеха да ги вдигнат и носят на ръце“.

В спортните часове е носела анцузи, докато съученичките й – къси панталонки. „Освен това имах къдрава коса, носех тиранти и очила, които допълнително привличаха погледите към мен. На всичкото отгоре винаги съм била тромава, така че юношеската ми възраст не премина леко“, спомня си Джени.

„След като оцелях, реших, че трябва да покажа на момичетата, които преминават през същото, че трябва да се приемат такива каквито са. Всеки трябва да се фокусира върху най-добрите си страни и да загърби недостатъците си.“

Джени никога не се е възприемала като модел, но след като я открили, са й предложили ми да свали килограми до четвърти размер (европейски 38) или да остане десети и да започне кариера като един от по-пълните модели - „знаех, че тялото ми никога не е било предназначено да е по-слабо“, твърда е Джени.

„Хората не правят разлика между по-пълните и дебелите хора и се възприема като грозно. Това е пълен абсурд, защото повечето жени, които спадат към тази група, всъщност се вписват в рамките на средностатистическото тегло. Няма да споря, че някои модели дрехи изглеждат по-добре на определени тела“, казва тя.

Според Джени Рънк обаче негативното отношение по адрес на по-пълните жени трябва да спре, защото има такива с размер 16 (48 европейски), които са в отлично здраве.

Подобно схващане се наблюдава и за по-слабите жени. „Не е необходимо едно тяло да бъде възхвалявано, а друго да бъде отблъсквано“, категорична е Джени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase