Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британският певец Стинг отмени планиран за днес концерт в казахстанската столица Астана, след като правозащитната организация "Амнести интернешънъл" го e уведомила за тежкото положение на работници от петролната промишленост в страната, съобщи Ройтерс.

Няколко хиляди работници от подразделение на компанията КазМунайГаз обявиха гладна стачка в края на май с искане за по-високи заплати и подобряване на условията на труд.

Компанията обаче определи стачката като незаконна и уволни около 250 души за нарушаване на трудовите им договори.

Стинг, който бе силно критикуван за негов концерт през 2009 г. в Узбекистан – смятана за една от най-репресивните бивши съветски републики, нарече отношението към казахстанските работници "неприемливо".

"Гладни стачки, хвърлени в затвора работници, десетки хиляди протестиращи представляват една мислена линия, която не възнамерявам да пресичам", се посочва в изявление на Стинг.

Според него работниците и семействата им "имат нужда от нашата подкрепа", а медиите би трябвало да обърнат внимание на положението им с надеждата за постигане на положителен резултат.

На сайта на певеца се посочва, че ако Стинг се появи на сцената в Астана, това би "противоречало на всичко, за което той се застъпва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase