Музиката даде своя мощен глас за спасението на Земята от прекомерното замърсяване в серия концерти Live Earth, които заляха цялата планета на вълшебната дата 7.07.07.

24-часовият музикален маратон обаче отекна най-вече под едно име – това на урагана Мадона, която закри концерта в Лондон.

„Сега говорим толкова много за пестене на енергия“, извика Мадона пред 70 000 души на стадион Уембли в Лондон, при започването на супер хита си „Ray of Light“ (вижте тук).

„Точно сега обаче не искам да стискате енергията си. Искам да скача целия стадион“, закрещя певицата и подлуди публиката, като я призова и с "нежното": "Скачайте коп*лдаци".

48-годишната Мадона изпя и новата си песен „Hey You“, която написа специално за събитието (вижте тук). Певицата изпълни и хита си „La Isla Bonita“, като вярна на себе си в измислянето на провокации, включи в изпълнението джипси-пънкарите Gogol Bordello (вижте тук).

Накрая Мадж заби култовото „Hung up“ (вижте тук) и тотално довърши публиката не само в Лондон, но и по целия свят с бясно танцуване и хореография, подобна на тази от турнето й „Confessions“ от 2006 г.

Градовете, които приютиха концертите от Live Earth в последния момент станаха цели девет. Освен Лондон в музикалния призив за спасение на планетата се включиха Ню Йорк, Вашингтон, Хамбург, Токио, Йоханесбург, Шанхай, Сидни и Рио де Жанейро.


Куп звезди се включиха в безпрецедентното събитие – Риана (вижте тук) и Linkin Park от Токио, Дюран Дюран и Red Hot Chilli Pepper (вижте тук) от Лондон, Фарел и Лени Кравиц от Рио, Бон Джови и Канйе Уест от Ню Йорк и още и още музиканти, актьори и обществено значими личности.

Live Earth е организиран по идея на бившия американски вицепрезидент Ал Гор, който стои зад наградения с Оскар документален филм „Неудобната истина“, представящ вредите и опасността глобалното затопляне.

При започването на първия от концертите в Сидни, Ал Гор се обърна към света с думите: „Сега е времето да спасим планетата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase