Снимка: Istock

Едва ли някой родител би искал да навреди на детето си. Всеки прави най-доброто, на което е способен към момента, а родителството е може би една от най-трудните „професии“, за която обаче няма училище или университет. Ето защо родителите растат и се учат заедно с децата си. Но ако можете да избегнете някои основни грешки, които биха навредили на децата ви, кои биха били те? Ето и някои от тях:

Очаквате от децата да бъдат съвършени

Естествено е да искате детето ви да се стреми към големи цели и да бъде най-доброто във всичко. Но поставянето на летвата твърде високо може да доведе до проблеми със самочувствието и увереността му на един по-късен етап от живота. Затова за предпочитане е да изградите умствена сила в децата си, като се уверите, че очакванията ви са реалистични. И дори те да не ги удовлетворят, неуспехите, с които се сблъскват, пак ще ги научат на ценни житейски уроци и на това как да успеят следващия път.

Приемате децата си като продължение на самите вас

Важно е да помним, че нашите деца са хора със собствени мисли, чувства и желания. Когато гледаме на тях като на разширение на себе си, ние оказваме натиск върху тях да оправдаят нашите очаквания, вместо техните собствени.

Грижите се за техния постоянен комфорт

Има много неща, които могат да накарат детето ви да се чувства неудобно, особено когато това включва правене на нещо ново, като например опитване на нови храни, намиране на нови приятели, игра на нов спорт или преместване в нов дом или пък тръгването на училище след лятната ваканция. Но също като провала, приемането, че в живота има подобни „неудобни“ моменти може да повиши умствената сила.

Насърчавайте децата си да опитват нови неща. Помогнете им да започнат, защото това е най-трудната част. Но след като направят тази първа стъпка, те може да осъзнаят, че не е толкова трудно, колкото са си мислили, че ще бъде и че може дори да са добри в това ново начинание.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase