Снимка: Istock

Ако попитаме по-възрастните хора, може би ще кажат, че в днешно време децата са много разглезени и ние, техните родители, сме виновни за това, заради „мекото“ си отношение. Дали наистина е така и каква е връзката между възпитанието и нашето отношение към децата? В следващите редове ще ви споделим няколко тактики за справяне, когато детето се държи невъзпитано. Ето ги и тях:

Уверете се, че детето ви знае, че го чувате

Да уведомите детето си, че чувате неговите притеснения или разочарование е жизненоважно, когато се сблъскате с трудно поведение. Избухването на вашето малко дете често е вик за помощ или внимание. Затова се уверете, че детето знае, че е чуто всеки път, когато изразява гняв, тъга или разочарование. Колкото по-добре се стремите да разберете неговите гледни точки, толкова по-лесно става да говорите с него и да разрешите проблема.

Научете детето, че действията му имат последствия

В зависимост от сериозността на инцидента може да се наложи допълнително наказание, за да оставите трайно впечатление. Избягвайте импулса да използвате наказание за всичко, което им е скъпо (като екранно време или десерт). Ако по-голямото ви дете е бутнало по-малкото от колелото му, това означава, че собственото му колело трябва да бъде отнето, а забраната на видеоигрите е произволна. Това е класическият подход „накарайте наказанието да съответства на престъплението“.

„Последиците трябва да бъдат уместни както по вид, така и по сила“, предупреждава д-р Дж. Кили Хамли, професор по психология в Университета на Британска Колумбия, който изучава детското поведение. „Ако наказанието е несправедливо, произволно или ненужно, може да има обратен ефект.“ Понякога в разгара на момента е полезно родителите да се отдръпнат и също да си поемат дълбоко въздух.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase